Ingen semester för bedragarna i vårt avlånga land

Mitt i sommaren kan vi konstatera att massor av människor är på semester och tar det lite lugnare men det gäller dock inte våra bedragare som tillåts härja fritt i landet. Polisen i Falkenberg konstaterade för ett tag sedan att i stort sett varje dag kommer det in människor som vill anmäla att de blivit utsatta för kortbedrägerier.  Med facit i handen betyder detta att polisen lägger ner precis lika många anmälningar med orsak att underlag saknas för vidare utredning. Detta innebär som bekant att den utsatta personen får dras med anmälningar, byte av kort och ändring av uppgifter vilket är förlorad tid. Polisen får lägga tid och resurser på att lägga ner utredningar bakom skrivbordet istället för att kunna vara ute och ta hand om buset på stan.  Bankerna ska ersätta förlorade intäkter vilket innebär försämrade villkor för spararna eftersom bankerna inte vill ta från sina enorma vinster.

Vi kan också läsa om Roberto som utsattes för ID-kapning och där värdet på bedrägeriet uppgick till 80.000 kronor. Nej, ni läste rätt – 80.000 kronor och som tur var lyckades de avbryta ett köp och han behöver inte ersätta någonting. Vi kan i artikeln konstatera att utlämning av varor skett utan att legitimation kollades och att Ricardo fick ta ledigt från jobbet en dag för att ställa allt tillrätta. Ska det behöva vara så här?

De enda vinnarna här är med andra ord bedragarna som kan fortsätta som om inget hänt. Detta är helt bisarrt, trots att det finns speciella avdelningar inom polisen som ska syssla med bedrägerier så läser vi inte om någon som helst framgång på denna front. Vad vi kan göra är helt enkelt att se över vårt egna skydd, har vi koll på våra lösenord, har vi kontroll över våra kort när vi betalar, handlar vi online på sidor som är seriösa och har vi anmält till Skatteverket att vi vill bli meddelade när någon försöker göra ändringar i vårt namn? Tål att tänka på – jag gör det. Gör du?

> Länk till artikeln i Expressen om att kortbedrägerierna ökar.

> Länk till Expressen och artikeln om Ricardo som drabbades av ID-kapning.