Polisen i Sverige har nu konstaterat att kortbedrägerierna på nätet ökat med 40 procent i år. 40 procent!!! Det är ingen liten siffra och det är inga småbelopp det rör sig om. Trots att media hela tiden skriver om vad man ska akta sig för så finns det tydligen tillräckligt många människor i landet idag som inte är självkritiska och glatt lämnar ut sina uppgifter till vilt främmande människor som ringer upp. Ofattbart men sant.

Det rör sig inte bara om kortbedrägerier nuförtiden utan även bedrägerier med hjälp av Bank-ID ökar och det är i grund och botten relaterat till oförsiktighet och en naiv inställning  till ens egen säkerhet. Polisen skyller ofta på bankerna och visst har de skuld i detta också men i mångt och mycket så handlar det om dig som användare också. Aktivera de säkerhetsåtgärder som finns och säkerställ att inte hela lönen och alla dina besparingar finns på ditt transaktionskonto – då minimerar du också risken att drabbas hårt ekonomiskt.

Nu finns det dock en viss ljusning, bankerna tvingas öka sin säkerhet och redan nu ser vi detta göras med bland annat Bank-ID som kräver att du skannar en QR-kod om du handlar via mobilen. I takt med ökningen av bedrägerier så hade det även varit önskvärt att bankerna inte ringde upp privatpersoner och bad dem legitimera sig med just Bank-ID. I de fall detta händer så är uppmaningen att du ställer motfrågor som bara banken bör ha kunskap om eller att du ber att få ringa upp banken på egen hand för att fortsätta samtalet. Då kan du säkerställa att du faktiskt ringt banken och tänk på att då aldrig använda återuppringningsfunktionen .

Värt att nämna är att många av de som begår den här typen av bedrägerier är baserade i Malmö. Om anledningen till detta kan vi bara spekulera men då straffen är i klass med saft och bulle så kommer det bara att fortgå – tyvärr.

> Länk till artikeln i Expressen om ökningen av kortbedrägerier.

> Länk till artikel på Handel.se om ökningen av bedrägerier.

> Artikel i Sydsvenskan om att bankerna ringer dig om bankärenden.