Intressant artikel om hur ID-kapare ”jobbar”

75.000

Hög siffra, eller hur? Den siffran är polisens uppskattning på hur många som kommer att drabbas av ID-kapningar under 2015. En annan intressant siffra borde vara hur många av dessa kapningar som klaras upp av Polisen men den siffran tror jag inte går att få fram.

Vem är det då som drabbas av ID-kapningarna? Tyvärr de som är skötsamma och har en stabil ekonomi eftersom dessa personer har en bättre kreditvärdighet än de som inte är så skötsamma eller har betalningsanmärkningar sedan tidigare. Då vi i Sverige är ganska öppna med våra personnummer så är det inte så svårt att kapa någons identitet egentligen. UC har skrivit en intressant artikel om vem som drabbas och vad man kan göra för att förhindra att man själv blir utsatt. Problematiken här är ju att eftersom bedragarna ofta kommer undan med sina tillgrepp så blir de också smartare och mer påhittiga så artikelns innehåll och råd kan mycket väl vara något utdaterat men bra dock att någon tar upp det.

• Läs artikeln i sin helhet här [Hur jobbar en ID-kapare?]

För att bryta ett mönster sedan tidigare så har faktiskt Polisen gripit personer som genomfört bedrägerier genom ID-kapning. Återstår dock att se om de får någon påföljd eller om våra flata nämndemän väljer att fria då personerna som utfört brotten säkert inte har några tillgångar eller att de var vilseledda av mörka röster – det brukar ju vara det ena eller det andra – tyvärr.

• Man gripen, beställde mobiler i andras namn [Länk till artikel i GT]

• Kvinna genomförde 108 bedrägerier [Länk till artikel i Sydsvenskan]