Bedrägerier mot äldre ökar snabbt

Än en gång kan vi läsa uppmaningar som ska få äldre att vara mer uppmärksamma mot bedrägerier över telefon. Nu är det polisen som går ut och varnar mot detta och siffror visar på att 19 personer om dagen drabbats under augusti och september månad i år. Totalt rör det sig om förluster motsvarande 69,7 miljoner kronor. Ja, ni läste rätt och detta kan fortgå av tre anledningar:

  1. Äldre som låter sig luras trots alla uppmaningar i media.
  2. Polisens och åklagarnas mediokra insatser mot dessa brottslingar.
  3. Försvarare som gladeligen ser till att dessa kriminella inte straffas.

Hur blev det så här då? Det finns många svar på detta men inget av dessa är politiskt korrekta. Ytterst handlar det om slapphet mot de som begår brotten samt polisens ovilja att kunna dra i det och givetvis också svårigheten då de kriminella gömmer sig bakom falska identiteter, kontantkort och att de arbetar snabbt.

Kan vi få stopp på det då? Troligtvis inte då de mestadels inriktar sig mot äldre människor som många gånger inte berättar att de drabbats för att de då känner sig dumma. Återigen, lägg på luren om du inte känner personen på andra änden. Är det banken så är det faktiskt inte banken och är du osäker så lägger du på och ringer upp banken efter det. Varför skulle banken som lägger ner kontor på löpande band sitta och ringa upp dig som kund? Nä, tänkte väl det…

Sen borde straffen bli betydligt hårdare och hellre döma än fria. Givetvis ska de betala tillbaka också och förvisas till platser där solen inte lyser… men nu är det Sverige och här ska det daltas till höger och vänster och tjafsas om mänsklighet osv. Men, återigen så står ingen på de drabbades sida utan man tar alltid, alltid förövarnas sida och tycker synd om dessa svin! Horribelt.

> Läs artikeln på Lokaltidningen om polisens varning här.

Trenden är uppåtgående – tyvärr

De senaste veckorna har reportagen om människor som drabbas och luras av bedragare ökat i lavinfart. Budskapen är mer eller mindre desamma, ditten och datten lurades att legitimera sig med sina bank-ID och personligen undrar jag om detta är människor som lever under stenar, långt borta från medier och levande organismer. Hur kan man fortfarande lämna ut sina uppgifter eller legitimera sig eller ens förstå varifrån de ringer?

Nåja, nu ska vi inte sparka på de som är drabbade men hur man i vardagen undgår så många reportage och artiklar om hur man skyddar sig är en gåta. Men, så länge de går på det och polisen inte utreder något kan bedragarna fortsätta i lugn och ro och bli rika på köpet – helt ostraffat. Ökningen i år jämfört med förra året skiljer stort, från 73. 083 till 98.248 i hela landet – var ska det sluta? Eller när ska styrande, banker och andra myndigheter få upp ögonen för detta som kan fortgå ostraffat år efter år?

> Rekordår för id-kapningarna skriver Lokaltidningen – läs här.

> Så här har bedrägerierna ökat på din ort – läs mer här.

> Lyssna på hur ett försök till bedrägeri kan låta här.

Film om hur Bank-ID kapas – bör ses!

Kortbedrägerierna ökar med 40 %

Polisen i Sverige har nu konstaterat att kortbedrägerierna på nätet ökat med 40 procent i år. 40 procent!!! Det är ingen liten siffra och det är inga småbelopp det rör sig om. Trots att media hela tiden skriver om vad man ska akta sig för så finns det tydligen tillräckligt många människor i landet idag som inte är självkritiska och glatt lämnar ut sina uppgifter till vilt främmande människor som ringer upp. Ofattbart men sant.

Det rör sig inte bara om kortbedrägerier nuförtiden utan även bedrägerier med hjälp av Bank-ID ökar och det är i grund och botten relaterat till oförsiktighet och en naiv inställning  till ens egen säkerhet. Polisen skyller ofta på bankerna och visst har de skuld i detta också men i mångt och mycket så handlar det om dig som användare också. Aktivera de säkerhetsåtgärder som finns och säkerställ att inte hela lönen och alla dina besparingar finns på ditt transaktionskonto – då minimerar du också risken att drabbas hårt ekonomiskt.

Nu finns det dock en viss ljusning, bankerna tvingas öka sin säkerhet och redan nu ser vi detta göras med bland annat Bank-ID som kräver att du skannar en QR-kod om du handlar via mobilen. I takt med ökningen av bedrägerier så hade det även varit önskvärt att bankerna inte ringde upp privatpersoner och bad dem legitimera sig med just Bank-ID. I de fall detta händer så är uppmaningen att du ställer motfrågor som bara banken bör ha kunskap om eller att du ber att få ringa upp banken på egen hand för att fortsätta samtalet. Då kan du säkerställa att du faktiskt ringt banken och tänk på att då aldrig använda återuppringningsfunktionen .

Värt att nämna är att många av de som begår den här typen av bedrägerier är baserade i Malmö. Om anledningen till detta kan vi bara spekulera men då straffen är i klass med saft och bulle så kommer det bara att fortgå – tyvärr.

> Länk till artikeln i Expressen om ökningen av kortbedrägerier.

> Länk till artikel på Handel.se om ökningen av bedrägerier.

> Artikel i Sydsvenskan om att bankerna ringer dig om bankärenden.

Bedrägerier med Bank-ID ökar kraftigt

Tyvärr läser vi allt oftare nu också om en ny typ av bedrägerier som utförs genom att med slug list komma över uppgifterna till en persons bank-ID. För mig är det smått otroligt att människor idag fortfarande lämnar ut dessa uppgifter över telefon. Antingen så har man lyckats med skicklighet att undgå alla artiklar, meddelanden från banker osv om att ALDRIG lämna ut sina känsliga uppgifter till någon utomstående. Lik förbannat får vi läsa i media om folk som “trodde” att det var banken som ringde. Inga konsekvensanalyser här inte…

Nyligen fick en hel del drabbade rätt via ARN (Allmänna Reklamationsnämnden) och får då tillbaka större delen av pengarna de lurats på. En viss procent avgår i självrisk här vilket är tur för tänker man inte till så får man stå sitt kast. Nackdelen här är att bankerna tar ut dessa förluster från andra kunder, aldrig att de skulle nalla på sina egna avanser så bra jobbat ni som trodde så mycket och handlade därefter. Snart så blir väl bankerna skyldiga för alla Nigeria-brev också – bara i Sverige där ingen  tar ansvar för något.

> Länk till artikeln i Expressen om ökningen av bedrägerier med bank-ID.

20.000 bedrägerier i månaden

…första kvartalet 2018!!!

Ja, det är verkligen inga vackra siffror vi får ta del av från NFC, Nationellt Bedrägericenter som konstaterar att ökningen är hela 30 procent jämfört med föregående år, samma period. Under hela 2017 anmäldes totalt 80.000 bedrägerier och första kvartalet i år ligger på hela 26.000 anmälningar. Trenden är absurd och uppklarningsgraden torde här ligga nära eller kring noll baserat på den erfarenhet jag själv har från bedrägerier. Polisen har helt enkelt inte tid att utreda den här typen av brott, speciellt inte nu med tanke på alla skjutningar och mord som givetvis har högre prioritet.

Följden blir dock att de som sysslar med detta vet att det är fritt fram att härja och påföljden är obefintlig. Lögnerna som dyker upp är dessutom standardiserade, “någon tvingade mig” – “jag var skyldig någon, vet inte vem, pengar och han tvingade mig”… Sjukt och givetvis blir de frikända eftersom de redan gjort sig av med sakerna som de köpt med de stulna uppgifterna. Det var det, nästa offer tack!

> Länk till artikeln i Expressen om ökningen av bedrägerier

2016 – 212 anmälningar om dagen

Japp, du läste rätt! Under 2016 gjordes det totalt 77.428 kortbedrägerier i Sverige vilket motsvarar 212 st om dagen. Skulle vara intressant att veta statistik här kring hur många av dessa som klarades upp av rättsväsendet. Det lutar åt 3 eller 4 stycken enligt mig eftersom polisen systematiskt lägger ner alla dessa undersökningar i brist på mer information kring dessa. Vem tar smällen? Jo, som vanligt blir det vi konsumenter även om banken tar den första smällen. De ska dock tjäna stora mängder pengar till sina chefer så det blir konsumenterna som betalar i form av sämre villkor på konto m m.

Är detta det samhälle vi vill ha? Nej, jag tror inte det men så länge de som sysslar med kortbedrägerier kan fortsätta arbeta ostört så kommer det att bli värre. Jag vågar inte ens tänka på vad siffrorna för 2017 kommer att hamna på men att det blir en ökning är lika säkert som att det blir kallt på vintern!

> Länk till artikeln i Sydsvenskan om mängden kortbedrägerier.

> Länk till debatt om kortbedrägerier på ehandel.se

Bedrägerierna ökar tydligen nu…

Nu rapporterar tidningen Sydsvenskan om att antalet svenskar som utsattes för ID-kapningar förra året ökade från 2,3 procent till 2,8 – allt enligt en undersökning som SIFO gjort på uppdrag av företaget MySafety. Det är ju märkligt när polisen häromdagen gick ut och pratade om att det minskar, vem ska man tro på? Polisen pratade visserligen om kortbedrägerier och nu är det ID-kapningar men i slutändan så är det människor som drabbas.

Vi kan också läsa om en Bjärredsbo som beviljades ett lån på 150.000 kronor, trots att denne inte tagit något lån i Ikano. Som tur var stoppades det hela i tid och allt är polisanmält. Då återstår två frågor, hur lättvindigt kan någon ta lån på så stora belopp nuförtiden och nästa fråga blir hur mycket energi polisen lägger på att lösa det…

> Länk till artikeln i Sydsvenskan om bedrägeriökningar

> Länk till i Sydsvenskan om Bjärredsbon som fick ett ofrivilligt lån

Bedrägerierna minskar …eller ökar?

Jag läste i dagarna att det här med bedrägerier vid köp online tydligen minskar. Uppgifterna presenteras i Expressen och polisens talesman vid nationella bedrägericenter, NFC, Jan Olsson nämner en minskning på upp till 13 procent i år. Enligt honom kan detta bero på att Nordea infört en spärr för utlandsköp på sina kort som då försvårar för bedragare att nyttja andras kort för köp. Kan man då tro att Nordeas kunder varit ovetande om detta eller bara mindre informerade om riskerna med att ha kort utan spärråtgärder för köp? Bra fråga som jag låter Nordea ta hand om men visst, om bankerna inför spärrar som försvårar så innebär detta också att det kan medföra problem för e-handlare i Sverige. Det nämns att om du använder Verified by Visa eller Mastercard Secure Code så ska det fungera, själv får jag en popup från Länsförsäkringar Bank som säger att jag måste godkänna köpet via ett SMS. Jag är ingen anhängare av detta utan föredrar en personlig kod som bara jag kommer ihåg, att alltid behöva ha mobilen till hands blir omständligt och därför görs de flesta köp via Mastercard eller PayPal för min del.

Nåväl, åter till frågan, minskar då bedrägerierna på riktigt i Sverige? JA, enligt artikeln i Expressen och NEJ enligt en artikel i Aftonbladet som menar på att ID-kapningar blir allt vanligare. Här får vi läsa om att allt fler drabbas av ID-kapningar eftersom bedragarna vet att de kommer undan och att straffen uteblir. Återigen så är det polisens nationella bedrägericenter NFC som uttalar sig och är bekymrade över ökningen. Dock är det inte samma person från NFC så då är frågan vad som egentligen stämmer här. Ökar det eller minskar det? Det kanske minskar med kort men å andra sidan ökar det med ID-kapningar så vi ska inte invaggas i en falsk trygghet. Buset är fortfarande kvar därute och Polisen fortsätter att lägga ner ärenden och anmälningar i brist på spaningsunderlag = buset och bedragarna fortsätter tjäna pengar på oss medborgare. Faktum kvarstår dock, enligt mig så minskar inget som har med bedrägerier, ID-kapningar eller liknande på nätet – tyvärr.

> Länk till artikeln i Expressen om bedrägeriminskningen i Sverige.

> Länk till artikeln i Aftonbladet om ökningen av ID-kapningar i Sverige.

I Danmark vaknar folket…

Ehandel.se rapporterade för ett tag sedan att danska e-handlare kräver hårdare tag mot bedrägerier på nätet. Antalet e-handelsrelaterade brott i grannlandet ökar hela tiden vilket i sig inte är unikt på något sätt, det sker överallt hela tiden. Dock, det som skiljer sig åt är att man nu börjar få nog och därför ryter till mot denna organiserade brottslighet.

Anledningen till detta är att den lokala polisen inte hinner med så nu krävs att allting hanteras centralt. Bra, ta tag i det för en gångs skull och avlasta den lokala polisen! Den danska justitieministern har nu gått ut och lovat hårdare tag och att detta ska prioriteras, tänk så skönt om vår motsvarighet i Sverige hade gjort samma sak. Men, tyvärr lär det inte hända eftersom vi “prioriterar” så mycket annat i vårt samhälle och tror gott om alla. Surt sa räven.

> Länk till artikel hos Ehandel.se om att hantera bedrägerier centralt.

« Äldre inlägg