Polisen vill ha hjälp …igen

Jag läste nyligen en artikel i Sydsvenskan där Polisen återigen uttalar sig om att man vill ha hjälp med att lösa brott mot nätbedrägerier. Igen. Ja, nu vill NBC (Nationellt BedrägeriCenter) att bankerna, kreditgivarna, e-handlarna med flera så försvåra för dessa brott vilket i sig är ganska bra men till vilket pris?

Idag har kan köp verifieras med egna koder, CVC-koder, Touch-ID, mobilt BankID, skrapkort, SMS m m vilket väl är ett bra steg på vägen tycker jag. Inte helt optimalt alltid och en del av dessa ”godkännanden” är direkt konverteringsdödande. Så vad är det då mer som Polisen tycker att vi ska göra? Varje månad ID-kapas ca 10.000 personer i Sverige och i år har ett stort antal av alla dessa polisanmälts. Tycker Polisen kan offentliggöra hur många av dessa utredningar som inte lades ner direkt eller hur många som faktiskt utretts. I dag hävdar Polisen hela tiden att brotten inte kan följas upp eftersom det hela går för snabbt men ändå så publicerar tidningar och tv övervakningsfilmer på personer som hämtar ut allt från mobiler till annat genom att använda kapade identiteter. Hur många av alla dessa förövare har ni letat upp och skickat vidare till åtal? Nä, tänkte väl det – inte många alls eftersom ni prioriterar helt andra brott hela tiden och lägger ingen tid på detta alls. Det enda Polisen försöker idag är att lägga över ansvaret på andra och politikerna lever i en värld där allt är guld och gröna skogar så de är garanterat inte uppmärksammade på detta  växande problem.

Skatteverket har gjort det svårare att byta folkbokföringsadress men hur har detta spridits i media? Inte så mycket, där är det hela tiden viktigare  att hålla koll på alla ”kändisars” förehavanden eller att vinkla nyheter till sin egen fördel. Hur ser straffskalan ut för de som, mot förmodan, grips och åtalas för att ha kapat identiteter? Tänkte väl det, de går väl fria eftersom det inte finns några tillgångar osv så de enda vinnarna i detta är de kriminella och givetvis sprider detta sig i deras kretsar medan Polisen står bredvid och tittar på. Kul utveckling – NOT.

Länk till artikeln i Sydsvenskan här.