Snabba pengar i Sverige?

Bedrägerier i Sverige ökade med hela 23 procent under årets första 10 månader. Katastrofalt är det i Region Syd där endast en tredjedel av totalt 6.000 anmälningar om bedrägerier fått en handläggare. Med andra ord är det ganska riskfritt att begå bedrägerier i Sverige, speciellt i södra Sverige där polismyndigheten har fullt upp med sprängningar, rån och mord dagarna i ända.

Hur blev det så här då? Slapphet från första början och straff som är att likna med att du inte får lördagsgodis är min teori. Efter att ha arbetat med e-handel sedan 2006 har jag gjort åtskilliga anmälningar om bedrägerier samt fått läsa ett antal domar och detta är skrattretande jämfört med vad utövarna får med sig.

Troligtvis är denna typ av brott den enklaste vägen att snabbt bli rik på i Sverige. Dock så finns det vissa ljuspunkter och det är att det faktiskt döms några personer då och då för inblandning i bedrägerier, nu senaste där man använt Bank-ID för att bedra människor. Straffen hamnade på nästan 3 år men det framgår inte om några belopp beslagtagits från de dömda. Skrämmande också att en faktiskt arbetade på en bank.

Dessutom nås vi av nyheten att kortbedrägerier är det vanligaste brottet nu. Ca 100.000 fall har anmälts enligt Sveriges Radio. Polisen menar på att det är så otroligt enkelt att sitta hemma i soffan och beställa med hjälp av andra personers kortnummer, främst från utländska e-handlare eftersom det då genast blir svårare att utreda.

Slutligen förvånas jag över att människor fortfarande tycker det är okej att lämna ut sina personliga uppgifter och dessutom känsliga sådana via telefon. Att de drabbas och sedan vill ha tillbaka sina pengar är ju fullt förståeligt men någonstans bör ju det personliga ansvaret träda in också. Om du lämnar ut dina uppgifter trots hundratals artiklar om det i tidningarna samt bankernas föreskrifter så får du också vara beredd på att ta ditt straff – i detta fall utebliven ersättning.

>> Länk till artikel i Expressen om att anmälningarna läggs på hög

>> Länk till artikel i Expressen om de som dömdes

>> Länk till ehandel.se om antalet utförda kortbedrägerier

>> Länk till artikel i Lokaltidningen om mannen som vägras ersättning