6.300.000.000 under 2016!!!

Det har varit lite långt mellan inläggen på sistone vilket helt och hållet har att göra med tidsbrist kring just uppdateringar kring bedrägerier och annat som ligger mig varmt om hjärtat. Nu vankas det dock semester varför jag bara vill plocka upp en, vid det här laget, gammal nyhet kring ID-kapningar.

Hemsidan Ehandel.se berättade för ett tag sedan om hur många ID-kapningar som skedde under 2016 vilket är horribelt många enligt mig. Totalt inträffade 122.000 ID-kapningar förra året där värdet på de bedrägliga köpen uppgick till 6,3 miljarder svenska kronor. Snittbeloppet för varje drabbad har minskat från 65.000 kr till 52.000 kr – som om det skulle vara någon tröst.

Anledningen hänvisas till den ökade e-handeln. Va? Jo men visst är det så, skyll allt på e-handeln. Blanda för all del inte in banker, nerlagda polisanmälningar, brist på kontroller hos kreditgivarna, straff (om de utdöms) är skrattretande låga och att människor till viss del inte är försiktiga med hur de hanterar sina uppgifter. Så länge rättsväsendet inte tar hand om problemet så kommer det inte att försvinna men visst, vi bor i landet där handhjärtan och styrkekramar tycks kunna lösa det mesta (ironi). Inte enligt mig och så länge inget görs kommer problemet att finnas kvar under hela 2017 också. Ser inte fram mot att läsa rapporten nästa år som visar hur många som drabbades under innevarande år…

> Länk till artikel hos Ehandel.se om ID-kapningar under 2016.