Anledningen till att bedrägerierna ökar…

Som många av er har förstått är jag ingen större anhängare av bedrägerier, ID-kapningar och annat som indirekt drabbar konsumenter men även handlare. Det är stora belopp årligen som påverkar konsumtion, privatekonomi och företagen och tyvärr ser vi ingen minskning av detta. Som tidigare undersökningar visat sker det en stor ökning av ID-kapningar med påföljande bedrägerier och tidsödande processer för att komma tillrätta med detta igen.

Vad gör då Polisen åt detta? Tar man hand om de anmälningar som kommer in från både drabbade konsumenter och de företag som väljer att göra anmälningar om att de blivit utsatta för bedrägerier? I en artikel i Sydsvenskan nyligen tar man bladet från munnen och konstaterar tydligt att man lägger ner 9 av 10 bedrägerier. Ja, ni läste rätt. 9 av 10 bedrägerier läggs ner av Polisen, den myndighet som har till uppgift att upprätthålla lag och ordning. Vi kan läsa att man skyller det mesta på personal- och resursbrist och då är det enklare att låta detta beteende fortgå, något som bedragarna har lärt sig vid det här laget vilket är en av anledningarna till att ID-kapningarna ökar i samhället.

Är detta då rätt av Polisen att göra så här? Frågar du mig eller de drabbade så är svaret ganska klart. Nej, det är inte okej och kommer aldrig att vara det. Men, samtidigt har jag förståelse för att de måste prioritera andra brott också. Dock är det en ond spiral vi kommit in i. Vi ser en kraftig ökning av våldsbrott i samhället, gäng som tar över stadsdelar, narkotikahandeln som pågår fritt, hedersrelaterade mord som ökar, våldtäkter och sexuella trakasserier, bråk på flyktingboenden m m och självklart blir det så att något väljs bort. I Polisens fall de enklaste där ingen blir fysiskt skadad men det är likväl ett brott och dessa ska enligt lagen utredas. Tjänstefel? Svårt att säga men så länge det finns en inofficiell kris inom poliskåren tror jag att detta är något vi får lära oss att leva med.

Risken är också att ryktet sprider sig utanför landets gränser om att i Sverige kan du enkelt samla ihop en större summa pengar genom ID-kapningar och onlinebedrägerier och det går nog redan nu att finna manualer för hur du går tillväga på mindre suspekta hemsidor. Jag hoppas bara att varken jag själv eller personer jag känner drabbas, skulle någon drabbas är det väl just nämndemännen och de som stiftar våra lagar så att de vaknar upp och tar tag i detta växande samhällsproblem innan det blir helt ohanterligt…

Länk till artikeln hos Sydsvenskan finner du här.