Äntligen börjar någon myndighet att vakna…

För mig som under flera år följt utvecklingen av bedrägerier i samhället tar lite av en lättnadens suck när nu en myndighet visat  tecken på att vakna upp och se verkligheten. I dagarna som gått har nämligen Skatteverket lanserat en ny tjänst som ska göra det svårare att genomföra ID-kapningar via adressändringar. Genom att anmäla en adressändring via en blankett kan det nämligen inte styrkas att det är just du som genomfört den. Bedragaren lyckas med detta och gör sedan köp och kreditkortsbeställningar till den nya adressen. Bedrägliga köp genomförs sedan på löpande band innan någon hinner reagera och sen går man vidare till nästa person – helt idiotiskt vad enkelt det varit.

Nåja, nu ska det vara svårare eftersom du efter en frivilligt satt spärr behöver en e-legitimation (Bank-ID) för att göra en adressändring. Flera olika nyhetssajter har tagit upp nyheten och jag hoppas att den sprids ordentligt också  i sociala medier så att alla mer eller mindre faktiskt spärrar mot adressändringar av obehöriga. Detta är ett viktigt steg mot att stoppa bedrägerier och ID-kapningar.

För er som inte förstår hur enkelt det egentligen är att ta över ditt Bank-ID t ex rekommenderar jag denna artikel hos Expressen/Dina Pengar.

Att antalet ID-kapningar ökar stort och att det är ett fortsatt växande problem (än så länge 65.000 drabbade i år) framgår i denna artikel på Ehandel.se

Det går fort när man väl blivit ID-kapad, läs den tragiska historien om Amir vars identitet kapades och inköp för en halv miljon kronor gjordes.
Länk till Sydsvenskan här.