Fler och fler drabbas och media vaknar

De senaste veckorna har antalet artiklar i media  som rör bedrägerier, ID-kapningar och annat mindre hederligt som försiggår online ökat markant. För mig som stör mig på den tidigare nonchalansen kring detta är det ett välkommet uppmärksammande. Som sagt är det inte ett litet problem utan det brott som ökar mest i dagens samhälle vilket är begripligt eftersom polisen inte utreder dessa brott utan lägger allt i cylinderarkivet. Brott som inte utreds bereder väg för flera bedragare eftersom vi lever i ett samhälle med öppenhet vilket också innebär öppenhet till personnummer och andra uppgifter som används vid bedrägerier.

Det finns en intervju med polisens bedrägeriexpert Jan Olsson som vill se en ändring av hur vi betalar via nätet, gärna då med Mobilt Bank-ID kopplat till köpprocesserna. På gott och ont skulle jag vilja säga, i e-handlarens kassa ska friktionen helst vara så liten som möjligt för att köpen ska genomföras snabbt. Att där börja leta efter bankdosor, skrapkort för koder eller sin mobil för att betala är inte helt optimalt sett ur en konverteringssynpunkt. Ja, säkerheten blir bättre men inte alla köp i dag görs med mobilen eller annat enhet för att godkänna köp liggandes bredvid sig i soffan. Spontanköpen skulle dö ut ganska snabbt för en ökad säkerhet. Detta är ju den direkta anledningen till att Klarna med sina relativt enkla betalmetoder lyckats så bra som de gjort. Du finns redan inlagd i kassan med dina uppgifter och köpet är bara ett klick bort vilket är smidigt. Problemet här blir ju när någon kommer över dina uppgifter och använder dessa för bedrägliga köp. Innan du ens märker av det kan din identitet vara kapad och bedrägliga köp gjorts och varorna är ute på svarta marknaden. Självklart anmäler den drabbade det inträffade till Polismyndigheten vilket ska göras när ett brott begåtts, likväl som personnummer temporärt spärras hos  fakturatjänsterna.

Men till vilken nytta? Så fort din anmälan tagits emot hos Polisen läggs en icke-påbörjad utredning ner och bedragaren klarar sig galant en gång till. Brott som inte utreds signalerar fortsatt grönt ljus för de som sysslar med denna verksamhet. Visst ska vi kunna lägga över ett visst ansvar på såväl handlare som konsumenter men Polismyndigheten ska även ta sitt ansvar – det är inte en envägslösning här vilket han lite antyder även i sitt personliga inlägg. Som e-handlare har jag serverat mängder med material till polisen för att hjälpa till i utredningar men till ingen nytta – tyvärr.

Glädjande kan jag läsa att åtminstone 1 person har gripits, åtalats och dömts för just ID-kapning men det berodde mycket på att den drabbade personen var extra uppmärksam och gjorde mycket av arbetet själv. I artikeln ser vi att 181.000 anmälningar om bedrägerier kom in förra året – inte så imponerande då när man ser till antalet personer som grips, åtalas och döms. Mannen fick 10 månaders fängelse men var det allt? Har han dömts att ersätta såväl drabbade personer som e-handlare för sin tilltag? Troligtvis inte då han med all sannolikhet säkert inte har några ”officiella” tillgångar. Kommer han att sluta när han kommer ut? Troligtvis inte misstänker jag…

Avslutningsvis påminner jag om artiklar som hjälper dig att undvika och försvåra ID-kapningar: