Kriminella ligor och e-handel?

I en betald annons från Klarna nyligen på Aftonbladet berörs det att yngre människor utsätts allt oftare för bedrägerier online. Detta kan ju inte komma som en nyhet för någon och det är tyvärr något som vi kommer att se allt oftare i takt med att dessa brott mer eller mindre aldrig utreds. Det handlar alltså om en slags nischad kriminalitet där det är fritt fram att begå brott eftersom uppklaringsfrekvensen eller utredningsviljan inte finns – det är helt enkelt för svårt att utreda dessa samt bevisa att det rört sig om en kriminell handling.

Att detta är något som är satt i system av ligor är heller ingen nyhet och de belopp som förekommer här är något de flesta av oss bara kan drömma om. När det rör sig om att angripa yngre personer, främst födda på 90-talet är att de lever ett mer hektiskt liv och sällan stannar upp för att göra någon form av konsekvensanalys. Detta utnyttjas av bedragarna som ringer upp och mer eller mindre stressar fram en reaktion från den uppringde. Då är det tyvärr redan försent och intet ont anande töms kontot på pengar.

> Länk till annonsen från Klarna hos Aftonbladet

Postnord har också börjat bli mer aktiva i jakten på bedragare vilket är hedervärt. Även om detta inte är deras egentliga uppdrag så måste bedragarna sättas åt från alla håll, speciellt när dagens poliser är fullt upptagna med att utreda mord och andra våldsbrott från kriminella ligor. En del av de kriminella ligornas aktiviteter är dock också att begå brott mot såväl e-handlare som deras kunder genom bedrägliga köp och systematiska stölder av försändelser.

Att Postnord nu varnar för kriminella ligor är bra men knappast någon nyhet. Dessa ligor har tillåtits härja fritt i flertalet år och straffen när de blir påkomna eller i bästa fall dömda är skrattretande låga och när en åker in står fler på tur för att ta del av de enorma belopp som figurerar i denna bransch. Snittsumman per paket som numera försvinner ligger på cirka 10.000 kronor som enkelt kan omsättas i pengar då det ofta rör sig om attraktiva produkter som t ex hemelektronik.

 > Länk till artikel hos ehandel.se om Postnord och de försvunna paketen

Det börjar tyvärr också bli vanligare att ligorna, som ju inte försörjer sig genom att gå till jobbet och arbeta som normala människor, nu dyker upp när det förväntas komma en leverans och då lägger beslag på denna. För att ta emot en leverans behövs i de flesta fall en signatur av mottagaren men här handlade det om att det gjorts flertalet beställningar till mottagare på en och samma gata där kriminella dykt upp för att ta emot leveranser medan mottagaren inte var hemma. Tursamt nog kunde de gripas av civilpoliser men huruvida de dömts för brottet återstår att se. Normala fallet här är att de säger sig ha blivit tvingad av någon okänd att  ta emot ett paket annars skulle denna utsättas för misshandel. Givetvis en skitlögn men så snart den dyker upp (regisserad av försvararen) så frikänns personen.

> Länk till artikeln i ehandel.se om stoppade leveranser

> Länk till artikel hos ehandel.se om Postnord och deras tjuvjakt på kriminella